Wat is dat nou precies een Gateway? We spreken hier bij Gateway Nederland soms over repeaters of gateways, maar wat zijn dat nou eigenlijk?
Een repeater is een zend-ontvangstinstallatie die een signaal ontvangt en op een andere frequentie, signaalniveau en/of hoger vermogen realtime weer uitzendt. Het doel is een groter bereik te verkrijgen en zo communicatie over grotere afstanden mogelijk te maken. Misschien is dit nog wel bekend van “vroeger” van de CB Radio netwerken van de WRLP of CB Junkies. Het nadeel daarvan was voor de meeste mensen dat er gebruik gemaakt werd van 2 kanalen, veel gebruikers hebben hier moeite mee en daarom hebben wij bewust voor onze opzet gekozen. Overigens als u in het bezit bent van een RX of TX die op WRLP of CB Junkies draaide, dan kunt u deze vrij eenvoudig ook bij Gateway Nederland mee laten draaien.
Een gateway is een netwerkpunt dat dienst doet als “toegang” tot een ander of zelfs meerdere netwerk(en). De gatewayserver is dan een punt die aangeeft welke route een signaal mag gebruiken als hij naar een bestemming moet die niet op het lokale netwerk gelegen is.
Helemaal correct is deze uitleg ook niet van toepassing op ons systeem. Het zijn geen eenvoudige Repeaters in de ware zin van betekenis. Maar een simpele gateway, dat is het ook niet, onze systemen doen meer. Eigenlijk is ons systeem het beste van beide, met nog een beetje meer!
Frequentie omzetters
Wat zijn het dan? Een van onze gebruikers gaf het de naam “omzetters” en eigenlijk is dat niet eens zo gek gevonden. Een ingang van ons systeem ontvangt een signaal en onze server zet het audiosignaal “om” naar een andere zender en naar Teamspeak, Zello, Mumble en naar onze audiostream. Daar is het weer te beluisteren en in de meeste gevallen kun je dan ook weer terugpraten. Dit is in een korte uitleg wat het doet. Om het voor ons zelf ook simpel te houden noemen we het dus Gateway’s en Crosslinken. Maar voor de gebruiker is het alleen van belang dat het goed werkt.
Centrale server
We hebben een centrale server waar alle signalen die via de Ether op CB (27 MHz), LPD, PMR (446 MHz) of Teamspeak, Mumble en Zello binnen komen, gekoppeld kunnen worden. Uiteraard is stabiliteit van ons systeem een van onze belangrijkste voorwaarden. Zelfs enkele croslinken naar andere netwerken draaien daarop mee! Die server geeft dit signaal dan door aan alle op het netwerk aangesloten zenders en ook weer naar Zello, Teamspeak, Mumble en enkele luisterlinken. Eigenlijk zijn de in ons netwerk aangesloten zenders en ontvangers meer dan alleen een Gateway of een Repeater. Ze zijn een beetje het beste van beide.
Voor het gemak praten we dus over gateways zodra het zend/ontvangers zijn. Dit kan dus op CB zijn, maar net zo goed op LPD of PMR of welke “vrije”band dan ook. We hebben zelf een in en uitgang in Duitsland op Freenet (149 MHz). Alle andere verbindingen met bijvoorbeeld andere (internationale) netwerken of met Zello noemen we Crosslinken
Wat is NIET nodig voor een Gateway?
Om een gateway te laten draaien via ons netwerk hoef je geen Radio Amateur te zijn. Je hebt dus absoluut GEEN Licentie of vergunning nodig om mee te doen! Dit maakt het dus voor iedereen mogelijk om zijn of haar Gateway te “bouwen” en te beheren. Uiteraard zijn er ook enkele beheerders die WEL in het bezit zijn van een Amateur Licentie. Deze zijn bij ons actief, omdat ze ook hierin kunnen experimenteren en met hun hobby/passie bezig kunnen zijn.
Wat is WEL nodig voor een Gateway?
Om een gateway te laten draaien zijn er maar een paar dingen nodig. Namelijk een zend-ontvanger (of slechts 1 van beide) een verbinding met het internet en een Computer, Raspberry of Android Moviebox waarop wat software komt te draaien. Zelfs met een (oude) smartfoon is dit mogelijk. Daarbij een (USB)soundcard of de ingebouwde geluidskaart. Tenslotte nog een paar kabeltjes om dit aan elkaar te koppelen en dat is eigenlijk alles. In het geval van een zender is er ook nog een al dan niet ingebouwde VOX nodig, of er moet gebruik worden gemaakt van een hardwarematige schakeling. Wij gebruiken in ons netwerk verschillende manieren van zowel softwarematige als ook hardwarematige schakelingen.
Zelf meedoen?
Heeft u zelf ook een Gateway of wilt u er een opzetten, neem dan eens contact met ons op. Wij zijn graag behulpzaam bij het opzetten daarvan en verheugen ons op elke nieuwe mogelijkheid. Meer Gateways zorgen voor een beter bereik en ook voor meer gebruikers mogelijkheden. Misschien heeft u zelf nog een RX of TX-kastje die op het WRLP of CB Junkies repeaternetwerk draaide en wilt u deze weer actief maken? Ook als u zelf niet meer wil opstarten, maar nog wel de spullen over heeft, misschien wil u deze dan beschikbaar stellen aan het netwerk?
Samen kunnen we deze leuke hobby, nog leuker maken. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Het is al mogelijk om een volwaardige 24 uurs Gateway op te zetten voor minder dan 100 Euro aan uitgave.
28-06-2024